Vállalati magazin – az Employer branding csodafegyvere

Vállalati magazin

Cégünk, a hely, ahol dolgozunk, minden filozófiai túlzás nélkül a második otthonunk.
Közös a naptárunk a két asztal találkozásánál. A mellettünk ülő kolléga olyan idétlen gesztusainkat is látja, amit otthon talán még cikinek is éreznénk. Mi is mindent elviselünk neki. Kihallatszik a metál a füleséből és fél délelőttöket a nagymamájával pötyög. Rántott húsról. Panírról. 

Mi a vállalati magazin sikerének a titka?

A jól és kevésbé jól együttműködő kollégák is alaposan ismerik egymást, ha tetszik, ha nem, a napok oroszlánrészét együtt töltik. A jó helyeken ez a munka mellett minőségi idő is, sok egyéb programmal, a rossz helyekről pedig most nem beszélünk, mert mi olyat még nem láttunk.
Csak olyan pompás (vállalati) helyek a partnereink, ahol bizony van még saját vállalati magazin is, a jókedv mellett. Vagy ahol pont az hozza meg rendre a jókedvet.

Vállalati magazin

1704-ben jelent meg az első újságnak tekintett mű, a címe az volt, hogy A VIHAR.
Egy személyben írta és jelentette meg Daniel Defoe, és egy Angliában pusztító hurrikánról szólt.
Nos, igen. Mi úgy érezzük, hogy az újságírásnak ez a különleges szelete, a vállalati magazin is tud viharos siker lenni, mert hozzátesz, emlékeztet, erősít, tudatosít, szórakoztat, épít.
A brand, a cég ázsiója még jobban megnő – a legfontosabb láncszemek – a dolgozók szemében.
Van mit várni. Benne lesz a receptem, a fiam kinevezése, a nyári fényképek arról a felejthetetlen csapatépítőről, az új üzemcsarnok, a kvíz, a várható fizetésemelés, és azzal a vicces fotóvarázslóval készített őrületes csoportkép is. A közösségi médiák életünkre törése előtt minden magára valamit is adó cégnek volt rendszeres belső kiadványa. És bizony, ezek az újságok működtek. A rájuk fordított idő, energia és költség abszolút jó helyen volt a kommunikációs stratégiában, sőt, túlmutatott azon, hiszen egy ilyen saját „gyermek”, egy ilyen élettel teli két dimenzió nem pusztán egy átgondolt eszköze a munkavállalói márkaépítésnek. Jaj, pardon, elírtuk! Munkáltatói márkaépítésnek.

De lehet, hogy ez nem is akkora tévedés?

A munkavállalókról szóló, az ő közös ötleteikből szemezgető, az ő sikereikről megemlékező és jelentést tevő kurír tulajdonképpen munkavállalói csatorna.  Csodálatos módon oda-vissza hat, mert elvégzi a rá bízott stratégiai feladatokat – növeli a munkavállalók vállalati kultúrában való tudatos jelenlétét, megerősíti a cég belső értékeit – ugyanakkor a munkáltató számára is visszacsatolás arra vonatkozóan, hogy igazán jól mennek-e a dolgok. A toborzás területén is sokat nyom a latban, a céghez készülő új munkatársaknak máris a kézfogás után a kezébe lehet adni, hazaviszik, elolvassák, s úgy érkeznek majd meg hozzánk, mint ha „ezer éve ismernének” bennünket. 

És végül, ami szerintünk talán a legfontosabb kulcsszó: a vállalati magazin HITELES. 

Valóban a dolgozókról és a dolgozóknak szól, kifelé is jól mutat, de belülről építkezik, és hatalmas közösségi ereje van ám!  


Oké, eltökéltétek, hogy ez bizony egy fontos employer branding eszköz, és szeretnétek ti is egy menő vállalati magazint. Ahhoz, hogy ez szakmailag is ott legyen, ahol kell, és ténylegesen működjön, életre keljen, ránk lesz még szükség!

• Kreatív és grafikai tervezés • Szerkesztés • Koordináció • Nyomdai kivitelezés