Social media – Ugye te sem vagy antiszociális?

Social media

Social media a kezdetektől? Emlékeztek még az iWiW-re? Csak meghívással lehetett csatlakozni és eszement módon kitágult tőle Magyarország. Mit is jelentett a neve? „International who is who” – vagyis: nemzetközi ki kicsoda?

Nos, igen. Az új jelenség ereje éppen ez volt: megmutatta, hogy a szomszéd morózus néni valójában félszemű kóborcicákat ment, a közértes Sári titokban verseket ír, vagy pillanatok alatt meg lehetett tudni, hogy az a magas, helyes gimnazista srác jár-e valakivel. A pompás magyar közösségi oldalról még szintén pompás magyar sláger is született!
„Szia, Vivien, láttalak az iWiW-en, úgy megjelölnélek, úgy megjelölnélek…” kezdettel.
Aztán az iWiW elment, és az utolsó technikus lekapcsolta a lámpát is. Nem estünk pánikba, mert itt volt nekünk a Facebook. A nagy kékség. Le grand bleu. Mindannyiunk óceánja. 
Mára bőven nagykorú, tizenkilenc éves. Lassan egyetemre küldjük, vagy külön szakot rendelnek neki.
Te is TikTok szakos vagy? 

Szóval a kirakatban vagyunk, ott élünk, egymásnak és egymásra mutogatunk, írj rámolunk és dobunk egy hatalmas piros szívecskét a gyereknek, amikor élőzik a matekdoga alatt. Mi lettünk ennek a médiának a közössége. Megszoktuk. Az életünkbe építettük. Engedünk neki.
De vajon tudunk vele bánni?
Átesett a szokásos gyermekbetegségeken, tanítgattuk és ő is tanított minket. Ráébresztettük, miként ismerje fel a szokásainkat, hogyan készítse tálcán elénk azt is akár, amire éppen gondolunk. Az évek során, ahogy hasított előre, már a közösségen túl olyan érdekek is színeket kaptak benne, mint a reklám, a bevétel, a brand építés, a céges népszerűség és fejlődés elősegítése.

Na és itt jövünk mi, vagyis azok, akik átlátják, mi van a kékség mögött ( az óceán fenekén), mi pontosan tudjuk, hogy érdemes jól használni, jól érezni magunkat benne, közben profitálni, piacot szerezni, megtartani rajta keresztül.

A social media tudományos megközelítés

Miért jelent többet, ha nem csak a vállalat legjobb szövegű (Ő az, akit már úgy várnak reggelente a büfében, mert mindig nagyon vicces) munkatársa csinálgatja a közösségi megjelenéseket?
És egyáltalán, mi történik valójában a social media világában?
Ma már nem csak az a nap híre, ha Ákoska pitypangot fúj, vagy éppen kapcsolatban vagyunk valakivel. Az időközben felépült (felépített) üzleti oldalak bizony kemény csatát vívnak a követőkért, a lájkokért, amelyek tulajdonképpen egy potenciális partnerség, egy lehetséges piac ígéretét hordozzák. Azokban a kis kék kezekben, csupapiros szívekben ott van a brand minden lehetősége.

Sej-haj, SEO!

Visszahat-e a keresőoptimalizálás folyamata a közösségi oldalakon való szereplésünkre?
Hogyne! Hiszen egy jól strukturált social media jelenlét okvetlenül a weblappal is operál, oda-vissza irányítva az érdeklődőket, így abszolút mérhető a jó közösségi média PR valós, beváltható értéke.
Egy szó, mint száz: ezeket a közösségi oldalakat nagyon is érdemes professzionálisan kezelni, és ebben mi óriási lelkesedéssel segítünk is, bármikor

M e r t  m i  v a g y u n k  e n n e k  a z  ó c e á n n a k  a l e g b a r á t s á g o s a b b  t i g r i s c á p á i.

Egy kis social media függelék.  Ma már úgyis szólt messengeren az a szekszi informatikus srác a nyolcadikról, hogy nem tud veled ebédelni…Legyen mit olvasgatni a rizseshús mellett: 

Instagram

Az Instagram jócskán túllépte az 1 milliárd havi felhasználót, ami nem meglepő, tekintve, hogy az alkalmazás minden egyes új funkciójával azon dolgozik, hogy keverje a személyes és a szakmai dolgokat. Ki használja az Instagramot?
Az Instagram régóta az influencerek, művészek, kis és nagy márkák és ezeken kívül is mindenki más otthona. Kifejezetten a tizenévesek és fiatalabb felnőttek körében vált az egyik legnépszerűbb közösségi médiaplatformmá. Az alkalmazás használata az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, de minden nemnél egyenletes marad. Ha az Ön ügyfelei 40 év alattiak, akkor az Instagramot mindenképpen érdemes beépítenie a márkastratégiájába.

Twitter 

Míg a Twitter havi aktív felhasználóinak száma az év (2022) nagy részében folyamatosan 345 millió körül mozgott, ezeknek a felhasználóknak a 40%-a naponta többször is aktív volt az oldalon; alapvetően tehát, ha az Ön közönsége használja ezt a platformot, akkor valószínűleg naponta többször is odakattint. E közösségi oldal népszerűsége továbbra is a technológiailag képzett felhasználók körében a legnagyobb, és különösen népszerű az üzleti, marketing és politikai témákhoz kapcsolódó B2B vertikális területeken. Ki használja a Twittert? Donald Trump! És még… A Twitter-felhasználók 63%-a 35 és 65 év közötti, és e közönség közel kétharmadát férfiak teszik ki. Például Donald Trump is az. 

YouTube

A YouTube jelenleg a világ második legnépszerűbb keresőmotorja, közvetlenül anyavállalata, a Google mögött. Ha az Ön vállalkozása számára előnyös lehet márkaképzések, termékértékelések, oktató tartalmak, vagy interjúk, kisfilmek készítése, akkor ezt a közösségi médiaplatformot mindenképpen érdemes használni – különösen, ha a több mint 2 milliárd havi felhasználó elérésére gondolunk, mint kifizetődő üzleti célra. Ki használja a YouTube-ot? A felnőttek többsége – egészen pontosan 74%-a – arról számolt be, hogy rendszeresen használja a YouTube-ot, főleg a 15 és 35 év közötti korosztályban nagy a koncentráció. A YouTube nagyjából minden nem körében népszerű, bár a férfiak és a nők aránya a felhasználók között 11:9.

Facebook

Közel 3 milliárd havi felhasználójával a Facebook vitathatatlanul a világ legnagyobb és legnépszerűbb social media közösségi médiaplatformja. Amennyiben az Ön márkája profitálhat az iparággal kapcsolatos hírek, rövid videók, márkagrafikák és egyéb vizuálisan vonzó tartalmak megosztásából, akkor fontolja meg a Facebookon való üzleti profilú jelenlétet – különösen, ha az elsődleges célközönsége 30 évnél idősebb. A Facebook-csoportok kihasználása az ügyfélkör egy egységes, digitális helyen történő összegyűjtésére hasznos lehet márkája számára, mivel a Facebook-csoportok, ellentétben a Facebook üzleti oldalakkal, nem reklámozásra szolgálnak – ami azt jelenti, hogy hasznosak lehetnek a beszélgetések szerves kialakításában és közvetlen, élő kapcsolatok építésére. És ne feledjük a Messengert sem, amely a már meglévő kapcsolatok, csoportok esetén egy olyan azonnali kommunikációs csatornát biztosít oda-vissza, amely szintén jócskán növeli a márkába vetett fogyasztói bizalmat. 

TikTok 

A TikTok már nem az új gyerek a blokkban, 2018 óta világszerte elérhető, és nem vesztegette az időt: működésének első évében több mint 1 milliárd letöltést gyűjtött a videóalapú alkalmazáson keresztül. Ma a TikTok folyamatosan több mint 1 milliárd havi felhasználóval rendelkezik, amivel természetesen a világ legjobban teljesítő közösségi médiaplatformjai közé tartozik. Ki használja a TikTokot? A TikTok közönségének több mint fele 35 év alatti; a TikTok-felhasználók 48%-a 10 és 29 év közötti. A TikTok előnyben van a jövő alkotóinak kinevelésében, mivel a fiatalabb felhasználók pillanatok alatt letölthetik és elérhetik ezt az alkalmazást. 

LinkedIn

A világszerte 810 millió felhasználóval rendelkező LinkedIn szakmai hálózatépítő oldal a mai piacon lévő közösségi oldalak közül az álláslehetőségek, a márkakapcsolatok és a karrierépítés első számú forrása. Ki használja a LinkedInt? A 25 és 34 év közötti felnőttek teszik ki a LinkedIn felhasználói bázisának közel 60%-át, a felhasználók 57-43% arányban fériak és nők.  A platform az első helyen áll a B2B leadgenerálás terén, így a márkák közötti, valamint az ügyfélkörükkel való kapcsolatfelvétel célja esetén itt magas találati arányára számíthatunk.

Pinterest 

A Pinterest egy olyan közösségi médiaplatform, amely könyvjelzőként szolgál az ötletek elmentéséhez és kreatív inspiráció kereséséhez otthoni szabadidős projektekhez, receptekhez, szabásmintákhoz, utazási tervekhez, belsőépítészethez, márkamarketinghez és sokminden máshoz. Ki használja a Pinterestet? Több mint 433 millió havi aktív felhasználójával a Pinterest büszkélkedhet az egyik legkoncentráltabb női közönséggel az összes közösségi médiaoldalon. A rendszeres felhasználók közel 80%-a nő, és meglehetősen egyenletesen oszlik meg a 18-29 évesek (a felhasználók 32%-a), a 30-49 évesek (a felhasználók 34%-a) és az 50-69 évesek (a felhasználók 38%-a) között. Szóval ez egy kábé női oldal. Donald Trump valószínűleg nem használja.