PR kommunikáció

PR komunikáció csirke sisakban

Ha egy beszélgetésben felmerül a PR kommunikáció, mint téma, akkor mindenki általában elkezdi tépni a haját. Annyit és annyiféleképpen beszéltünk a píárról (megnéztük és a magyar etimológiai szótárban ez is egy hivatalos írásmódja ám), hogy nehéz újat mondani róla.

Na meg, mi inkább csinálni szoktuk, ezek a blogcikkek azért születnek például, hogy a ti píártalan, vagy alulpíározott, vagy nem egészen jól píározott píározni valóitok esetében kedvet kapjatok velünk közösen egy jó kis píráozásra.
(Ezt az utolsó mondatot a szerkesztő valószínűleg törölni fogja)

Nézzük meg, mit is jelent ez így, ebben a formában: PR kommunikáció.
Alapvetően az a lényeg, hogy vállalatod, vállalkozásod iránt kívánsz bizalmat ébreszteni a mindenkori célpiacod tagjaiban, és ezt a bizalmat meg is szeretnéd tartani, hosszú távon. A kommunikációra szorítkozva ez egy profi, céltudatos, ugyanakkor rendkívül népszerű, trendi, vagány és – talán ez a legfontosabb – egyedi, csak rólad (cégedről) szóló kommunikációs stratégiát jelent.

Miért van erre szükség?

Nem csak arról van szó, hogy te mindig becsületes vagy, nálad sosem kapnak kukacos almát és próbálsz mindig mosolyogni. Ezek nagyon fontosak, hiszen sikerre vitték a vállalkozásodat, de mellé még kell egy kis plusz. Ezért azt kell kihangsúlyozni – a megfelelő szakmai szempontok és fogások segítségével, hogy nálad nem kapnak kukacos almát és ez mindig is így lesz, sőt, érdemes megkóstolni a mandarint is, mert valóban nem magos. Úgy kell a további kommunikációt menedzselni, ahogy te induláskor kivívtad magadnak a legjobb helyet a piacon. Nehéz helyzet volt, mert ott voltak a több éve zöldséges, tetovált karú, vastag aranyláncot viselő, fogpiszkáló fogú és grafitceruza fülű vérbeli kereskedők, ott volt a küzdelem, amíg a kóválygó vásárlók végül már célirányosan hozzád jöttek és fütyültek a magos mandarinos ál-őstermelőkre (vö.: őstulok).
Itt érkezünk meg mi és átvesszük tőled a háttérmunka oroszlán részét. Te csak ragyogj, kacagó szélben legyél hajladozó ribizlibokor, friss, üde és csillogó gyümölcs, messze illatozó tökéletesség!
(A szerkesztőt nem irigylem)

Vannak a PR kommunikáció-nak technikái.

Muszáj azokkal dolgozni és nem csak ösztönből nyomni. Megálmodtál, létrehoztál, irányítasz valamit, sokszor évek kemény munkája van benne. A sikereid ellenére bizony törékeny az egész, mert a piacot az őstulkokon kívül trendek is uralják, mostanában gyakran nagyot fordul a szél, majd kirántja alólunk a hajót…
Mi is sokszor láttunk már olyat, hogy a magabiztos sikerből egy-egy piaci új hullám hatására kellett mindent átfordítani, hogy szépen mehessen tovább a vállalat.
Ha komoly stratégiád van, teljes a külső-belső kommunikációs egység, stabil a brand és folyamatos a belső építkezés, akkor viszont elsöpörhetetlen maradsz, jöhet az armageddon is akár, te majd ott állsz a piacon, mézédes dinnyéid tetején és vidáman integetsz vásárlóidnak, valami furcsa, napkoronával a fejeden.
(A szerkesztő ajándék csokit kap)

A PR kommunikáció mindaz…

amit mi a zsebünkben hordunk és pici egységekből áll össze, mint a jó pókháló. Láthatatlan, mégis körbefonja és egyben tartja a vállalatot, egy olyan kapaszkodó, ami kanyarokban is működik. Tudtad, hogy a pókháló egyike a világ legerősebb biológiai anyagainak?
Nem véletlenül hoztuk ezt a példát, hiszen ez az észrevehetetlenségében is illékony, cérnavékony cucc valójában a kevláron és az acélon is túltesz szakítószilárdságát tekintve. Őrült jól ki van találva.

A professzionális PR pontosan ilyen. Csak akkor látod, ha megcsillan rajta a fény, mégis körülzárja a termékedet, ötletedet, cégedet, csapatodat. Vékonynak, sebezhetőnek látszik, azonban baromi erős. A kevlárt golyóálló mellények anyagaként használják fel. A jó PR az ennél is erősebb pókhálókhoz hasonlatos, mindent kibír.

Pontos célzással irányítunk a számodra tökéletes célközönségedhez (és fordítva: ők is keresik a tökéletes terméket)

Elszúrtad életed szövegét?
Mindig van második esély. Mi kijavítjuk.

Megírjuk, lektoráljuk
, a megfelelő fórumokon és jól kiválasztott pillanatokban tesszük közzé PR cikkeidet, hogy azok olvassanak, akiknek pont te kellesz.

Sajtóközleményeid egészében ránk bízhatod. Mi tudjuk, kit kell felhívni és mekkora éppen a hírérték.

Social media, publikus és nem a leghivatalosabb megjelenések – A követők és kattintások világát éljük. De no para, mi ezt értjük!

Figyeljük a sajtót, hogy megfelelően pozicionálhassunk, minden nap.

Van egy szuper új terméked, de nem tudod, hogyan fogj hozzá a bevezetéséhez? Ez is PR kommunikáció, bízd ránk!

Be kell mondani valamit gyorsan? Megoldjuk. Talán még Kudlik Júlia is büszke lesz ránk.

Havária van, káosz, valami balul sült el? Pillanatok alatt jobbá kommunikáljuk. Hivatalosan ez a kríziskommunikáció játéktere.

Látod, mennyi minden van, amiben segíthetünk?
Szívesen tesszük. M e r t e z n e k ü n k i s j ó.