Kommunikációs audit – Majd jönnek az öltönyösök és jól megmondják…

Miről szól a kommunikációs audit? Az audit (vizsgálatot, ellenőrzést jelent a szó) intézménye az 1930-as évektől volt jellemző, elsősorban pénzügyi ellenőrzést jelentett, ebből nőttek ki aztán egyéb formái, mint például a vállalati kommunikációra vonatkozó ág.

Kerestük a világ első kommunikációs auditjának hiteles történetét a világhálón

Természetesen „az első audit” keresésre a négykarikás autómárka összes hírmondója furakodott elő, innen is, onnan is. No igen, a Google szívét is ismerni kell. De legalább azt már tudjuk, hogy az Audinál egyelőre nem sürgős belső kommunikációs auditot tartanunk, boldogulnak nélkülünk is. De mi a helyzet a sarki fűszeressel, vagy a te szíved csücskével: a cégeddel?

Akkor van szükség kommunikációs auditra, ha a sok befektetett energia és a még több befektetett pénz ellenére sem tarol a piacon a céges hírnév. A kommunikációs audit során azt vizsgáljuk ugyanis külsősként, hogy a mindenkori kommunikációért felelő munkatársak munkájában látunk-e fejlődési lehetőséget. Ezen keresztül a cég kommunikációs stratégiája és munkája a piac diktálta tempóban, csatornákon és módon folyik-e. Van-e olyan hiányosság, lyuk, kihasználatlan ötlet, terület, amit még be tudunk porcukrozni együtt, hogy még finomabb (frissebb) falat legyen, amit kínálunk.

Nehéz az élet

Különösen az utóbbi évek történései világítottak rá, mennyire felkészültnek kell lennie a vállalat irányításának a legváratlanabb helyzetekre és a hirtelen hajtűkanyarokra.
Egy pillangó nagyobbat nyújtózkodott a világ egyik végén szárnyacskáival. Máris a nyakunkba kaptuk a világ másik végén a covid-éveket, irodák és munkaebédek helyett a home office mindent elsöprő győzelmét. Manapság a kevesebbnek többnek kell lennie, sok helyen hivatásos kommunikációs csapat nélkül, házon belül oldják meg a megoldhatatlant.
A vállalati környezet külső hatások nélkül is folyamatosan alakul. Mozgásban van, például amikor érezhetővé válik, hogy a kommunikációs módszerek már nem tükrözik megfelelően a szervezeti értékeket és kultúrát. Vagy amikor a vállalat a piacon sikeres ugyan, mégis egyértelmű jelei vannak annak, hogy a belső kommunikáció már nem felel meg a munkatársak elvárásainak. Akár amennyiben a vezető(k)nek – például belső átalakítások következtében – nincs megfelelő rálátása/rálátásuk arra, hogy a vállalattal kapcsolatba kerülő emberek milyen kommunikációval találkoznak helyben, vagy külső fórumokon.
Bármelyik esetben határozottan és minél hamarabb lépni kell.

Ilyenkor van itt az ideje annak, hogy olyan összehangolt kommunikációs folyamatot hozzunk létre, amely autonómiát hagy az üzleti részlegeknek. Ugyanakkor csökkenti a zajt és a párhuzamos erőfeszítéseket, szuper hatékonyra csiszolva ezt a nagy halmazt, amit kommunikációnak nevezünk.

Különösen fontos neuralgikus pont, hogy manapság – amikor mindenen spórolni kell – a kommunikációfejlesztésre és átstrukturálására is kevesebb financiális vagy egyéb eszköz jut. Azonban mi úgy gondoljuk, hogy ez az a terület, amelyre minden helyzetben muszáj áldozni. És az áldozni nem is a megfelelő kifejezés. A kommunikációs fejlesztésekbe fektetett pénz, vagy energia sosem vész el, ellenkezőleg: a cég stabilabb jövőjét építi minden egyes jó irányú stratégiai fejlesztés.

Hogy néz ki egy kommunikációs audit?

Átvilágítás, s lőn világosság.

Egy ilyen ellenőrzés a vállalattal kapcsolatos összes kommunikációs folyamat teljes áttekintését, monitorozását és egy új, komplett kommunikációs stratégia kidolgozását jelenti.
Beépülünk, ott vagyunk, végignézzük egy-egy megbeszéléseteket, elmegyünk veletek a büfébe. Kiülünk a recepcióra, otthon csak a korábbi vállalati sajtóanyagokat olvassuk és elemezzük. A telefonunkban a cégetek logója lesz a háttérkép.
Ott vagyunk minden oldalon, minden betűt átnézünk, elolvassuk a híreket. Megbeszéljük, hogy még mit lehet, két kezünkbe fogjuk a piacot, s valóban, egy ideig keményen diktáljuk az iramot.
De ha hallgatsz ránk, új szelek fújnak majd, mert közösen tökéletesre varázsoljuk azt a titokzatos katyvaszt, amit kommunikációnak nevezünk. Kibogozzuk a szálakat és új, sajátos csillogást adunk a fedő réteghez. Szóval egy ideig megfigyelünk, aztán javaslatot teszünk.
A megfigyeléstől nem kell tartani, kizárólag a vállalat érdekeit nézzük, ráadásul objektív, külsős és szakértő szemekkel.

Mi nem fekete autóval jövünk és semmit sem viszünk magunkkal, csak a rossz beidegződéseket.