Employer Branding – Régi idők mozija 3D-ben

Employer Branding – Régi idők mozija 3D-ben

Az Employer Branding során munkatársaink sikerorientáltsága, a közösség belső építése és megerősítése, a brand pozitív tudatosítása a szervezetfejlesztés fontos értéknövelő célja. A munkáltatói márkaépítés win-win helyzetre való törekvés.

A munkáltatónak érdeke ugyanis, hogy amit a cég képvisel, azt kollégái is értsék, elfogadják, ismerjék, magukénak érezzék, javítsák, jobbítsák, tündököltessék.

A munkavállalónak pedig sokkal jobb érzés, és jócskán motiváló tényező egy csapat elismert, a konkrét céges folyamatokon kívüli vállalati életben is szívesen látott tagjának lenni.
Arról nem is beszélve, hogy manapság viszonylag könnyű kitűnő kollégákat felvenni, azonban hosszú távon mindez akkor gyümölcsözik, ha ők a kötelékben is maradnak. Fontos szó a kötelék, szimbolikus, és most pont azt keressük, mire is jó az employer branding. Kötelékben repül a vállalati kollektíva, mint a legkiválóbb pilóták.
Nézzük meg, mit jelent valójában a kötelékben repülés, ha már dobálózunk vele. Nos, lentről csak annyit lát az avatatlan szem, hogy repülők szép szabályos formációban és dinamikájukban egyezően követik egymást. Igazából azonban ez baromi nehéz. Összehangoltság és egymásra épített bizalom szükséges hozzá. Minden egyes szereplő csak a közvetlenül előtte repülőt látja és követi le annak minden mozdulatát. Olyan összhang, amibe egy icipici hiba sem csúszhat, mert borul minden.
Képzeljük el így a tökéletes munkahelyet. Egy mindenkiért, mindenki egyért. És lentről, azaz a fogyasztó / vásárló / megbízó / közönség szeméből csak a parádés profizmus lesz érzékelhető.

Ma a munkavállalók mintegy 94 %-a váltana munkahelyet egy jó hírnevű cég ajánlata esetén.
Holnap tehát száz munkavállalódból 6 marad veled, ha eltalálja őket a szomszéd gyár hírneve, vagy hírmondója.
Borul a köteléked, lezuhansz.

Jó, legyen employer branding

De annyi stratégiai cél van, még egy fontos feladatot vegyünk a nyakunkba? Hogyan? Miből? Tényleg elengedhetetlen ez?
Igen! A cég alappillére ugyanis a munkavállalók jólléte. Játszunk egy kicsit a szavakkal! Az üzlet jó létének záloga az üzletért dolgozók jólléte.
A nagy szocialista időkben ezt már tudták is, csak rosszul művelték: az MTI archívumában számtalan olyan újságcikket találhatunk, amiben gyárak adtak hírt dolgozóik sikereiről.
Kitalált hír: A Wolfner-Táncsics Bőrgyárban a 160 ezredik nyers marhabőr feldolgozását Leithner Ilonka, fővegyész indította el ünnepélyes keretek között.

Vállalati újság?

Ha ezekről a beszámolókról levakarjuk az akkori politikai és gazdasági környezet okozta nyomást, illetve függetlenítjük a tartalmukat attól, hogy milyen eszmeiség mentén születtek, akkor megvan, amit keresünk, az employer branding egyik tökéletes eszköze: a vállalati újság.
Volt a bőripari dolgozóknak például vállalati újsága? Volt bizony! Huszonhetedik évfolyamának februári vezércikke például ezt a címet kapta: „A közös akarat és a tervszerű munka vezet eredményre”
Na ugye. A munkáltatói márkaépítés kötelező.

Vizsgáljuk meg címszavakban az Employer Branding eszközeit

„Mert mi mindről tudunk hosszan beszélni, de most nem ez a fontos”

A munkáltató márkaépítés már a felvételiztetési folyamatban elkezdődik és mérhető.

Részletes és világos hirdetést kell közreadnod, ennek is tudománya van – ez egy kiváló hírvivő platform is, a keresésed több helyre jut el, mint gondolnád.
Ha megbízol bennünk, megmutatjuk a tökéletes álláshirdetést, ami szerintünk bejön.

Ha felcsípted a tökéletes jelölteket, máris indulhat a mese. Igen, jól írtuk, a történet, amit a vállalatról tudni érdemes, de nem száraz és adatoktól hemzsegő mateklecke formájában. Úgy inkább, hogy új munkaerőd (tényleg, milyen találó kifejezés ez is: munkaerő) már otthon, a kanapén is ezt mesélje családjának, vagy erről sutyorogjon a kocsmában, régi kézilabdás haverjainak, tanulja és vigye céged jó hírnevét. Amerikaiul ez a storytelling tudománya.
Keress meg minket és adunk tippeket, mesélünk, hogy te is tudj majd mesélni.

Az első élő kapcsolat cégeddel mindig az ügyfélszolgálat.

Mindegy, hogy hangban, képben, síkban vagy dimenzióban, de döntő fontosságú, hogyan szólítod meg az ügyfeleidet, illetve hogyan fogadod megkereséseiket. A régi időkben, az elmúlt 88 évben szinte bárhogy fogadhatták hívásodat. Elárulták a telefonban, hogy az üzemvezető éppen Jolikát vitte ki fagyizni, hogy a gépész elfelejtette otthon elzárni a gázt és hazaszaladt, minden cikis dolog belefért.
Mi úgy gondoljuk, tudjuk, hogyan kell jól csinálni. A humor belefér, de mögötte kellenek a stabil kommunikációs stratégiák és az a bizonyos magabiztos profizmus.

A csapatépítő tréningeket, napokat, hétvégéket mindenki várja.

Még azok is, akik húzzák a szájukat vagy csak sokadjára állnak be a körbe elkapni egymást hanyatt esés közben. Hidd el, hogy a csapatépítők sosem mennek ki a divatból. Nekünk ezekre számtalan koreográfiánk van, mind jók!

A saját újság (vállalati magazin) az employer branding testet öltött állandósága.

Amit jobban vár a család is, mert Anya, Apa mellett a gyerekek rajzai is szerepelnek, vagy mert fényképeket nézegethetünk benne arról a pompás nyári napról, amikor még ugráló vár is volt.
Vállalati baby boom, hűséget díjazó elismerések, közös projektek beszámolói, színes fotók, élmény-képek, vezetői köszöntő, vagyis minden, ami olyan, mint kötelékben repülni.
Ajánljuk, tudjuk, csináljuk, értjük. A teljes kivitelezésben számíthatsz ránk!

Mindenhol jó, de legjobb otthon?

De hiszen jó lehet a dolgozóban is! Mert számos olyan, a munkahelyi légkört javító intézkedést tudunk javasolni, ami a mindennapi kényelmet és a hatékonyságot hivatott növelni, direkt és indirekt eszközökkel. (Gyümölcsnap, rövidebb heti programok az egységeken belül, a belső terek átalakítása, a munkakörnyezet dolgozói igényeknek megfelelő tökéletesítése)
Most csak röviden, mert ez több mondatos sztori.
Vannak tippjeink!

És persze a kifelé áramoltatott írásos kommunikáció

Annak minden formája és csínja-bínja. Blog, social media, reklámok, kampányok, jó és valóban felejthetetlen szövegek, hirdetések, sajtókapcsolatok. Fú, mekkora csomag. Elvisszük mi a hátunkon!

Legyen most ennyi elég. A lényeg valami olyasmi, hogy a munkáltatói márkaépítés egy kellőképpen szubjektív alapokra helyezett, sorsdöntően fontos objektív stratégia.
Amikor mindenki egyet követ, de az az egy nagyon pontosan tudja, hogy merre megy.
Ebben a sokrétű tervezésben örömmel leszünk partnereid.
A cél egy földkör, szélben szálló reklámcédulákkal.

Nem pusztán mutatjuk, csináljuk is!